AHLI-AHLI KELOMPOK

Friday, December 17, 2010

JOM WAT KUEH TAKO !!

salam..hye semua,,

ok hari ni saya nak wat entry pasal KUEH TAKO .. sape penah makan kueh ni ? aha,,angkat kening cepat !>.<> sebenarnye da lme pon nak wat entry ni dri mgu lepas lagi sebab time 2 ade org tempah kueh ni kat mak aku,,hehe,so aku jadi assistant yg tak bertauliah la time 2 kejap..=p
dah,,xmo intro pnjang2 ber ela-ela,,cekedot bebeh !

so mula2 kite kene ade rumah nak letak kueh tu dulu,,umah die aku ngan mak aku panggil sampan,,hehe..

untuk buat sampannya ::

~beberapa helai daun pandan ikot berapa banyak kuantiti kueh
~gunting
~stapler+ubat stapler..wajib ade kang nak lekat pakai ape lak kan,




wat kotak macam ni ok,senang je kan.


sekarang wat lapisan bawah dulu taw..

Lapisan bawah-hijau.


1 cawan tepung tako

1 ¾ cawan gula

5 ½ cawan air

Pewarna hijau

Kacau atas api sederhana sehingga masak dan berkilat




then kita masuk kat dalam sampan yang kita wat tadi, tapi bukan penuh2 taw,, just separuh sahaja ok.



ok sekarang kita boleh buat tok lapisan atas pulak oke.


bahan-bahan lapisan putih -atas

1 cawan t.tako

6 cawan santan

garam sedikit

kacau di atas api yang slow je taw sampai agak masak dan tidak terlalu pekat.



then dah boleh letak kat atas lapisan bawah,kale putih tadi yang dah keras cikit.letak cantik2 jangan la comot-momot pulak,,hehe..







ok dah siap !! bia sejuk dulu ckit la mkn nye,,panas2 nanti melecur pulak,,teheee..bismillah,,

mulut berkata ::nyum2..kalau letak dalam esbok lagi masyukkk..heee~

8 comments:

Amie Eisya Pqa said...

wahhh. my fevret. sedapnye. wee~

cikida said...

amie..yeke,,hehe,,sampai x cukop kuehnyee..heeehe.=p

~NieZa~ said...

tepung tako bole beli dmna2 ja ka???
hehehe

cikida said...

nieza..aah,,ade kat kedai die siap tulis tepung untuk kueh tako,,special case..hehe..macam aneh tapi memg betol..=)

anish said...

oh sgt suka kueh ni! mula2 igtkan tako yang makanan jepun tu. haha. rupe2nye ini.

kt kelantan, kitrg panggil tepung pelita :) hehe

cikida said...

hehe,,ni kat johor punyer versi lain ckit anish,,
tepung pelita bawah nye gula kan,,yang ni guna tepung tako,,tepung pelita pon sedap, lebih kurang macam ni kan bentuknya,,

Solihin Zubir said...

uiii... sedap weyh! terliur tgok..
kuih tako ni adik bradik kueh pelita kan? hehe..

cikida said...

solihin..haha..da terliur ekk,abes keyboard kang,,wawawa..ye la kot,,kembo siam..teheee~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...