Sunday, May 8, 2011

FOR ALL MAK, MAMA, MAK, IBU, UMI, MUMMY,,(MUMIA BUKAN)

 Assalam... hye readers tersayang,, harini ida berhajat nak wat entry yang special. khususan kepada wanita2 di luar sana yang berstatus IBU or PANGGILAN NAMA YANG SEANGKATAN DENGANNYA.. mari kita sama2 hayati lagu ni dulu ye kawan2..
 
Aeman

Buatmu Ibu

Ibu bergenang air mataku
Terbayang wajahmu yang redup sayu
Kudusnya kasih yang engkau hamparkan
Bagaikan laut yang tak bertepian

Biarpun kepahitan telah engkau rasakan
Tak pula kau merasa jemu
Mengasuh dan mendidik kami semua anakmu
Dari kecil hingga dewasa

Hidupmu kau korbankan
Biarpun dirimu yang telah terkorban
Tak dapat kubalasi akan semua ini
Semoga Tuhan memberkati kehidupanmu ibu

Ibu kau ampunilah dosaku
Andainya pernah menghiris hatimu
Restumu yang amatlah aku harapkan
Kerana disitu letak syurgaku

Tabahnya melayani kenakalan anakmu
Mengajarku erti kesabaran
Kau bagai pelita di kala aku kegelapan
Menyuluh jalan kehidupan

Kasihanilah Tuhan ibu yang telah melahirkan diriku
Bagaikan kasih ibu sewaktu kecilku
Moga bahgia ibu di dunia dan di akhirat sana...

Kasih sayangmu sungguh bernilai
Itulah harta yang engkau berikan
Ibu... dengarlah rintih hatiku untukmu ibu


lagu ni memang buat aku hujan la,, dari dulu lagi,, ingat lagi time kat asrama form 1,, ade budak laki ni(senior) bagi surat,,siap tulis complete lagu ni kat aku,, then die boleh pulak cakap camni: "bayangkan awak balik uma nanti,,awak tengok mak awak dah takde lagi kat dunia,," ya Allah,, memang nangis sekuat-kuatnyelah aku time tu kene psiko, dalam jamban lak tuh.. perghh,,sentap ! sabo je la time tu,,emm, budak tu sengaja je kan,, takpe2,, junior kan,, redo je,,

oke, sebenarnya, lirik lagu kat atas ni betol-betol wat ida rase nak peluk mak kuat-kuat sekarang. sampai taknak lepaskan 

then bisik kat mak ::

ida sayang mak,, ida sayang sangat-sangat.. takde orang lain yang sekuat mak besarkan ida yang degil dan banyak kerenah ni. ida tak dapat nak balas jasa mak. tak semampu mak yang gigih besarkan ida sampai sekarang, sampai kenal erti hidup kat dunia ni,mak banyak bagi ilmu2 tak kira bab ape pon,kasih sayang janganlah cakap memang melimpah ruah sesangat...ida tahu ida banyak wat mak kecik hati n banyak wat mak terasa, tapi mak tak penah nak marah or taknak peluk ida lagi,mak tetap peluk n cium anak mak yang busuk masam ni, kenapa ? sebab kasih sayang mak memang tak setanding kasih sayang orang lain kan,,

 tapi ida tak boleh wat semua tu... 

makk............
ida rindu mak,,
idu rindu bau mak...
ida rindu nak peluk mak,,
ida nak makan masakan yang mak masak...

tapi ida tak dapat nak rasai saat-saat bahagia cam 2 sekarang ni...

emm,,nanti ida balik ye mak,,mak janjilah,,tunggu ida balik..ida kalau boleh nak sangat balik sekarang,,
sekarang kat bilik sorang2 tengok kat lua tingkap,,semua kawan2 dah balik mak ayah amik dorang..sedih la camni...oh,,air mata,,sila berhenti mengalir..hurmm..

ida mintak maaf mak,,ida tak sekuat mak..dari semalam dah mula hujan renyai-renyai..ida mesej mak dengan credit yang seciput 2,,tapi mak tak reply, lagi lebat hujannya..emm,,just nak cakap semalam arini last paper..takpela,,even mak tak balas mesej tu,,ida tahu mak always doakan setiap kejayaan anak2 mak ni kan,,macam mak2 yang kat lua sane jugak..=)


i love u mak !! muahh1000000x !!
 ape2 pon,,,mak,,'SELAMAT HARI IBU .'...juga pada mak2 di luar sana ok..syggg sgttt !

kawan2,,doakan ida tabah duduk kolej ni ye..bulan 6 baru dapat balik uma,takpelah,,demi kolej,,ida wat keje dulu kat sini..hopefully,,ida semakin matang..erghhh..=p (tibe)

(sory kawan2,,tajuk entry tak bertepatan dengan isi kandungan) 
neway guys,saya merdeka sudahh !! hip2 horeyy !! suke giler !
 

48 comments:

~FaatiNNasreeN~ said...

cedehnyer bace..hu~~T_T....rindu mak kite gak ni..br habes paper gak eh..samela!!

**::CIKNUURUL::** said...

erkk!,.gmbo yg same?,.tirutiru,.huhu,.

juelee said...

heheh comel gambo ngan ibu tuuu

Anis Zafirah said...

cantik gambar ngan mak :) Selamat Hari Ibu, anis pun sayang ummi anis :D

Bigdaddyz said...

selamat hari ibu....



salam:)

cik faez said...

wohoo ~ sedih plk . sabor jer la . adat org menuntut ilmu , msti jaoh2 dr parents kn . harus tabah . ;)

cikida said...

FAATIN : yup2,,baru abes petang tdi..huhu...sob2..homesickk sesangat nih..=(

cikida said...

CN :: ykee..haha..xpela,,dah mak same pulek..itu je gmbo yg comey2 ket..ngee.=p

cikida said...

JUELEE :: HEHE,,maceh...=)

cikida said...

ANIS : HEEHe,,yeke,,thnks dear...sayang mak ida sgt2..=)

cikida said...

BIG DADDY :: SELAMAT2..HEHE..wslm.=)

cikida said...

cik faez..tu la pasal..huhu.xpela,,demi keluarga tercinta..nak balas jasa2 mereka..insyaALLAH.=)neway.thnks a lot !

Obat Sakit 2011 said...

selamat hari ibu.
Salam pula buat ibunay cikida

Abdul Farique said...

yea ..
Selamat hari ibu ye .
Kirim salam kat ibu kamu :)

Suparyanto said...

Kasih Ummi tiada berhenti, sampai akhir hayat...

umiabie said...

jadi kangen ama ummiku.. thanks ya..

fadh leyanie said...

selamat hari ibu buat mama ida..
mak dgn ank super awsum !:)

cikida said...

OBAT SAKIT..yeahh,,,thnks k..=)

cikida said...

ABDUL FARIQUE :: thnks a lot...yeah,,insyaALLAH..=)

cikida said...

SUPARYANTO ;; BETOL2..kasih yang tiada tandingan..=)

cikida said...

umiabie :: aku juga kangen sama mak ku...emm,,sabar ya.welcome..=)

cikida said...

FADH : hehe,,,trima ksih dear..hehe.u 2,,mama n ank cun !=)

Ain Zulaikha said...

happy mom's day :)

cikida said...

AIN ZULAIKHA..maceh yunk..=)

Syida Shukor said...

ehh kenapa tak balik rumah lagi ?

kita dulu masa kena psiko dekat kem2 muhasabah tak taw nak nangis macam mana walaupun diorang cakap benda lagi teruk dari apa yang senior ida cakap tu. ada satu kem tu kita siap keluarkan sikit air dari botol and lap kat pipi. nasib baik orang tak nampak sebab gelap masa tu hehe

cikida said...

SYIDA.. ngeee..kene stay kolej ade jd ajk program.=(

ahha,,,mule2 memang tahan sesangat..tapi ntah time tu,,emo lak tetibe...grr..
haha,.syida ni ade2 je la,,sempat lagi ye taruk air mate jadian..kui3..=p

Izyan Masri said...

KALAU YAN BUAT ENTRY MCM NI.MESTI MAK NAGIS SIAP PELOK2.KIHKIH :D

sekamar rindu said...

salam....


manjanya....bersama ibu

HonEyBuNNy said...

selamat hari ibu & untuk semua ibu2 di dunia...

tetiba teringat mama ila..ngeh3..

Hayati Hamzah said...

time kat asrama dlu kalau nyanyi lagu ni mesti nangis nangis :((

cikida said...

IZYAN MASRI... kekeke...lawak ea..sabo je la yan ni..grrr..=p

cikida said...

SEKAMAR RINDU : haruslah bermanja-manja dengan mak..ehhehe..bukan org lain..kui3.=p

cikida said...

honeybunny..yeahh..SELAMAT2..=)thnks k..

cikida said...

HAYATI HAMZAH..huhu..betol2..sedih ngat time 2...lagu yg syahdu..=(

Scya Lollita said...

hukhuk , tacink2 . mcm mne la kte jd mama nt eh ?


kne bfikiran jauh kan ? errr, ke gataii ? hak3

shahjiehan said...

hehehe... bestnya dapat surat2 camtu... shahdu je rasanya...

hehhehe

lagu ni mmg sedih pon..tp best... saya sayang mama!!


jom baca dan komen Tangkap ikan guna tangan. | ! !shahjiehan [dot] com ! !


salam ziarah~..budak baru.

Obat Sakit 2011 said...

lagu yang bagus untuk Inu kita
selamat hari Ibu
Ibu aku sayang kamu

MIMIE AIZA said...

selamat hari ibu :)

cikida said...

SCYA :: HEHE,,,haruslah berpikiran jauh n matang,,kekkeke,,supya dpt jadi role model pada anak2 taw..hopefully..=)

cikida said...

SHAHKIEHAN :: hehe...syahdu ea dpt surat cam 2..sabo je la..then pas 2 budak tu leh plak usha2,,ade udg disebalik mee..=p
ok i will visit u back..=) thnks k..

cikida said...

obat sakit...hhee..thnks k..=) up,,special tok ibu2..

cikida said...

MIMIE AIZA..SLMAT2..THNKS..=)

Meera said...

Saye je yg xbuat entry pasal ibu lagi..:(

cikida said...

meera..xpe,,at least u remember her..tke cre k dear.=) dont be sad..

Obat Sakit 2011 said...

merdeka dalam menulis okay gan
good luck

cikida said...

obat sakit..hehe..tenkiuuuu !! hhe..=)

cik bubu said...

sayangg my mummy:((

sgt best laa entry nie cikida :))

cikida said...

cik bubu..hehe..thnks syg..syg bubu..=)

BISNES YANG BOLEH DIWARISI ZAMAN BERZAMAN πŸ’ΌπŸ‘πŸ‘©‍πŸ’» Shaklee adalah satu bisnes dan peluang kerjaya seumur hidup yang boleh diwarisi Anta...