AHLI-AHLI KELOMPOK

Friday, February 25, 2011

DINNER CLUB..MALAM~ 1001

hepy monday ebiwan~~~~ :)

wuishhh,,giler lame tak hapdet blog ni..so sadd...eh silap ! so soryyy..=(
tak sempat je banyak jugak keje nak kene settlekan..maaf juga pada blogger2 yang datang,,ida tak dapat nak jenguk u all balik,tapi arini insyaAllah ida nak jenguk korang2 k..hehe..eksaited nih !=p

hari2 semalam2 bz coz ade test n ada keje kat kolej 2..n yang paling sweet ida join menari tok performance dinner kos(jumaat)..yeahh,,,best jugak kan menari ni,,at least dapat kua gak peluh n burn lemak2 ayam daging segala ..teheee~ neway,,thnks 2 all my fren bekerja keras tok menjayakan enjoyable dance kita malam tadi...fuhhh..lega oke !! takot sangat tak dapat sambutan dari audience,however,it was amazing korang tahu ? senior2 final year yang diraikan plus vip pon muke berseri-seri tengok kami..hope persembahan kmi 2 dapat enjoykan sume orang malam 2..hihi..sangat2 hepy ! ^___^

ok la,,boring ah dengar ida bebelkan ? hoho..sadap u ! oke2,,xpe2,,yok kita cekidot pict2 malam sabtu ari 2...LOTS OF MEMORY ! DINNER KELAB MAHASISWA BIMBINGAN DAN KAUNSELING,UPM.2011

wehheeee~


wif kuti n fira sempoii !


cakkk..nak jugakk buat camnih..eleh2..nyampah !


haha..ni 2 org minah yg suke belakon bila bergambar,,x leh blahh ! due2 ijo lak 2..hehe..

haa ni 3 red indians..ngeh3..comey tak kami berbaju india..hehe..budjet lak tetibee..=p


ni dak 1st year perform lagu2 medley..best gakk dorang ni..gud job ! berlatih ptg 2,,wahhh,,salute la kat korang !





ika n saya yg curi2 bergambar di luar semasa org len di dlm dewan..ehhe.




senior2 final year nyanyi lagu...best sgt2..sporting n sedap beb !

ni lak 3rd year..nyanyi jugakk...best2 !

haa ni kamiii !! 2nd yearr..hehe..menari smbil menari...kau boleh ? ecehh ! budjet serba boleh,,padahal keras giler menari time tuh ! maluuuu...auwww,,gedikss sudahhh..=p

aisya+ha+mizni..tambah air,,tambah..hehe

isk3..ni la lelaki2 terakhir malaya...kuang3..
ni jugak perempuan melayu terakhir malaya..=p
yeahhh..kamilah geng sempittt !! luv u alll...
peewitttt !


hehee...i likee !!

Sunday, February 20, 2011

BUDU LA KAU !! =P

salam semua...yeahh,,terkejut tak ngan title entry nih,,hehe,,,saje je 2.ok jom ida nk kongsi pasal budu ni..sebab ida sendiri sukeeee makan..tapi slalu dpt mkn kat uma je itupun kalau mak ayah beli, kalau kat kolej ni tak dapat la nak makan sangat. takde macam orang jual pon.hhu...xpela,,lets read ::

Budu yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki glutathione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.

Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".

Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea), penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.

Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.

Hidangan budu bersama nasi kerabu

Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya, kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).

Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin). Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.


Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.

Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon.

Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas. Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel. Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.

Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain.

Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.


Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.

Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari jumlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research.

Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan, kerana ia telah disepara cerana oleh bakteria. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.

petikan dari FB..;)

Friday, February 18, 2011

dinner geometri beb !

ahah..puas sudah marathon mee bandung setelah berhempas pulas menguyah kueh cakar ayam,,kalau tak tahu tanye brother gugel kau oke ! =p isk,,tak baek betol wat perangai cam tu kan..oke2,,kueh cakar ayam ni adalah sejenis kerepek yang berkale gelap, mostly cokolat gelap or black je. made off keledek tak silap and kegemaran ramai jugaklah,,hehe.. aku la tuh ! =D itu je yg aku mampu tahu wat mase sekarang..

hush2 ! kalau tak selit cite bende lain tak boleh kan . oke2,,jalan ke arah yg lurus ye kwn2..ni dinner kami yang bertemakan petak2 @ geometri tok meraikan final year floor..best2 sgt2..siap dapat adiah taw..masyukkk ! sapela 2 AJK cenderamatahatitangan 2 kan..ehem2 ! =p k meh2,,jom tengok kami berdinner-dinneran malam semalaman kelmarin dulu bila tah tak hengat ! fuhh ,panjang lak tarikhnye ! :p

venue : chop n steak, serdang,selangor,.<3 jom layan gambo kami yok !

ni dia arina(moby) fatin, n nana
ni air yang sedap oleh model tak bertauliah..huk3
tudiaa..jelitawan2 floor 2nd kenanga kita !
ha ni lak model2 sos n air fressh oreng ! haha
3 dara geometri !! ngeh3..smart kan
seorang minah kuat mencekik ! hohoo,,ko gelak,aku bunuh ! muahaha,,=p
nyum3..=)
peace kak nadia ! yeahhh !
wif driver berhemah plus ceria je dy..ehem2,,tapi gmbr blkg 2 cntik kn..hehe


look here ladies,,yaa..nice !
da balik pon nak lagi bergambo,,haiyokk !
sweet memory wif rafflesia.

luv u olzz !! 2010/2011..hope hbgn kita still 4 ever...cewahh !.
2 akak2 final year raflessia,,gud luck ye bila da kua nti n enjoy 4 whos teacher's practical..chaiyok2 ! i know u can do it ! nike ! .^____^

Thursday, February 17, 2011

dilawi giveaway..

jOIN g.a LAGIII..hehe.. click Here k if wanna join !


nak tag HUSNA & PIEJIE

tadaaa !!

tutup mata dulu...yeahh !! dupdap2 ( bunyi jantung pam darah) muahahaha..=p
tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!! jeng3 !!!!!!!!!!!!!!!!


teko or mug comel berbunga pink ! cam english style gituu..


cantik tak, cantik tak ? hehe..sila jangan jeles kawan2..laaalalala..pat tekan button LIKE di sebelah anda..ngeh3 ! =D

muke apekah ? aku pon malas nak kenal pasti ,,lu pikir la sendiri !! muahaaha !
ha,.comel kan ? kan orang tu comel kan ? kuang3..sila muntah darah sekarang kalau dah tak tahan 2..hihii~ jaat tak aku ? muehehehe !

neway, tulah adiah G.a yg aku dapat..best woo, bukan senang2 orang nak bgi kita kan..=)

balik kelas semalam2 aku semangat pegi pejabat nak amik pos laju nih..wahh...giler eksaited ! padahal petang tu ade lagi test,sempat g amek kan punyer la tak sabau..hehe..biala..lolololo..=p

tapi ampon..baru skrg dpt update. yek r setelah berhempas ketupat palas mengamyam paper test, tiba masanya enjoy sekejap..hiii~sekejap je,,jgn nk lebih2 oke ! huh ! xleh tengok orang senang ckit kan..ape daa..grrrrr..garang nih<<

k la,da pagi2 buta baru nk hapdet. tadi merewang jalan2 kat blogshop, cuci2 mata je b4 tido..^.^

k, daaaaaaa..

Monday, February 14, 2011

wehhh....

pict tunjuk peace siap2 supaya sape2 yang bace entry ni x marah aku..hhehee..entry saje2 ngade2..^__~

weeeeeeeeeeeee..nak men hand ball jap ag.,.,tapi tak tahu lah camne,.hehe..wakil floor lawan floor lain,.hope oke..wish me luck kwn2..haha..mcam nak men wakil MALAYSIA lak ye..kuang3,,

yek r,,rase eksaited telampo sebab tak penah kot men bola baling nih..aduyaii,,cian nenekkk ! =p

ape2 pon,,rabu ni ade 4 test..puyoohh ! ampon mak,,x bace lagi ni..ape tah yang diwat ?!!#^^*& grrr..(marah diri sendiri)

ok lah,,ehhe,,nak blah dulu..

ape2 pon,,aku hepy beb..coz menang G.A dapat teko tapi aku tak g amek lagi weh ade kat pejbt..kui3..thnks 2 blogger2 yg bgi peluang aku masuk n menang...wahh,,giler sonok weh !

mggu2 lepas lak aku dapat topup free menang G.A tok esah..waa,,,cayalah !! =)))))))))))))))))))))))
saje je tuh nak jeleskan akak..=D

k lah,,papai..nanti update lagi..dududiididadaaa..ngeh3 !!! ^____^

Thursday, February 10, 2011

G.A BLOG NANNIE'S PASSION





yeahhh...join G.A lagiiiikk. !! jom kawan2,,insyaALLAH sempat ni..kui3..

adiahh2 dy bestt ::

cantik2 2...geram je tgokkk !!

klik SINI nak join !

~LUVLY WEDDING ~

hypeeee !!

walawehh,,lame giler tak hapdet belog somel ni kann...teheee~ da tak jadi somel da,,,berhabuk sangat sudaaa..wuwu...

okeh,,jom sapu2 habuk malam ni ! harusslahh kan, induu beb ! twink2 ! ^.^

sejak balik dari cuti midterm ari tu, baru la ni nak jumpe belog..ari tu meninggalkan johor dan menuju ke kampung di pahang untuk menghadiri di samping menjadi orang yang agak penting di dalam menjayakan wedding cousin >>kak ngan INA.. besttt wooo !

ape2 pon, untuk menunjukkan bahawasanya aku orang penting, haruslah aku mengaplod gambo2 kan..macam tak biasa lak ye dengan hobi posing memosing ni kan..ececehh..=D

cekidot bebeh !!

kak ngah bersama adik angkatnya>> penyanyi MDJB,,DUTA LARA..<3
goodies bag yg comel..kale pink pon ado ! macam gambo time raye lak kan..=p
huh ! ni minah senget yang overdoss !
wowww ! romantik sehh

smart pict ! i like !

hantaran dari pengantin pempuan ke pihak laki,,cup cake MU..EKSLUSIFF !!
kek yg nyummy2 !! ouhh..menggodaaa

nice pose ! nak gakkkk ! hehe

huuuu,,in the bride room yg santekk !! pinkk kaleee
majlis dup dap dup dapp..kuii...

berinaii timee...syokkk..pengantin ngan baju yg smart !!
wah3 dak nih,,senget bengett ! ! ken men macam die lak yg nak kawen..huh ! amponnn..=D
wif adaa@syuhada..comell tak kami ? teheee~
pict kesayangan nih...u ols suke ? i lagi sukeee ~ ngeh3..

2 je la dulu kan,..itupon da penat korang tengok n komen kan..hehe..whatever..yg pntg aku gumbira mengalahkan pengantin..itu namanye over beb !! haruslahh kan,,jarang2 jadi org pntg..kui3..

tak sabar ! tetibee~ tetttt ~=D (senyum gedik penuh makne di depan laptop tersayang,,lebiu lah)

Wednesday, February 2, 2011

1st Give Away "MELITA"


perghh...arini memang bantai G.A segala bagai ! heee~ suke hati je kan,.takpela time takde keje sangat nih..cewah2..padahal baju tak siap kemas lagi nih nak balik kampung sok.wuwu~ tak saboo !

ape2 pon,kali ni ida join G.A yang di buat oleh PUAN IETA kita k..

tgok la pictaa kat atas tu,,santekk ngat kak Ita ngan husband dy..wahh..romantik gituu..auww..tu yang akk ni wat G.A ni sempena ngan mule2 couple antara kak ita n suaminya..syoknyee kan..

ape2 pon kak,,semoga kekal bahagia taw. ida sempat gak bace2 entry lain akak..akak tengah mengandung ye ? wahh..memang syok habes la nak dapat baby tu,mesti comell..alhamdulillah semoga bertambah-tambah rezeki akk n husband hndaknya..amin..saya tumpang gembira nih,hehe..=)
ok,,saya mau tag ::

LAMANHATY

NIDA
TARIKH TUTUP: 14 FEBRUARI 2011

ChanteQ's 1'st Giveaway


hohohoo..semangat ag ni mengharung wat G.A..ki2....ni lak G.A yang dibuat oleh ZONE BUNDLE CHANTEQ.yeahh...memg best adiah dy..yok cepat serbu blog dy...=)

jom,jommmmmmmmmmm !



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...