Wednesday, June 23, 2010

DARI MATA TURUN KE HATI


Ok, entry kali ni nak cite sal mata.. mata?? emm,, mata, mata mempesona.. tp bukan la mata kucen lak taw.. 2 air mata kucen ade la dlm air laicikang.. hehe..

tgok la pict2 mate yg I kumpol dri mata2 manusia yg trdri dripada mata fmly I,, n mber2,, n org yg tdk dikenal pasti pon adaaa.. haa…mcm2 bntuk kan,, ade yg bujur,, yg boolatt, yg bersegi2 pon ade maa.. huu.. lets cekedout mata2 ni k..



Ok2,, straight 2 the point:::::>>>>>
Sbenarnya I nak cite sal kshtn tok mata kita…
Ok,, mata kite ni leh jadi letih gak taw,, jgn memaen.. ha nak taw pe puncanya?

Ni I senaraikan serba ckit faktor2 terjadinya mata kite ni letih ea..K antranya:

1) Gune mata dengan masa yang lama terutama kat bawah cahaya lampu yang terang.bahya,bhyaa…

2) Buat kerja yang gune mata melihat dalam jarak yang dekat cthnya, berhadapan dengan komputer..(sma je I nip on,, mengadap lappy je,, asek ngan fb nye, ym nye, blognye.. tp xpe,, jga,jaga jgk mata ksygn ni taw.^.^)

3) Tekanan yang dihidapi setiap hari cthnya:stress,frust bercintan..*.*

4) Nilai kuasa mata yang tidak serasi dengan masalah rabun yang dialami.cth:rabun 120,tapi g pkai lens yg kuasa besor cam 500 ke..ha,,kan cri problema di ctu..aiseyyyman..

5) Masalah pencemaran cth:asap2 kilang,habok2 yg flying without wings 2,n mcm2 ag la kuman yg bersiar2 di CC kita ni kan..huu~~


N selalunya kita dapat feel la dengan rasa tegang around mata kita 2,penglihatan yang tak bape pokes and saket kepale or nk pengsan@pitam.

Meh2 follow tips2 ni tok bantu avoid dis problema>>> *.^(wink2,kenyet2 ckit)

1. Mula harini, cuba amalkan merenjis mata dengan air sejuk agar ia always clean n clearrrr k n ia dapat meransang otot mata kita ni..(mata pon ada otot..hee)

2. Elakkan guna titisan cecair pencuci mata (cth,eye mo)terlalu banyak, sebaiknya guna aje jus timun untuk bersihkan mata anda..

3. Jangan membaca di tempat gelap. Make sure cahaya lampu tu datang dari arah belakang n bahagian atas anda bukannya dari arah depan.

4. Jangan membaca more than 2 hours non stop.(4 me>toksah wat2 rajen,except exam,ho2.=p) beri peluang mata anda rest at least 10 minits. Boleh juga tutop lampu or pegi kat tempat gelap ketika berehat slama 10 menet>lebih pon ok jee..

5. Bolej jugak melihat objek yang berwarna hijau selama beberapa saat untuk kurangkan ketegangan mata tu.

6. Boleh juga amalkan senaman ringkas ni; tutup mata dan tekan bahagian kelopak mata dengan perlahan (jika anda gunakan kanta pelekap, make sure anda alihkan lens 2 dahulu.) cara lain; baring di tempat yang gelap, letakkan hirisan timun atau gumpalan kecil kapas yang telah direndam dengan susu di atas kelopak mata anda. Then rehat selama 10 minit. Senang je..^,^

7. Jangan gosok or tegangkan bahagian kulit bawah mata, sebab that part amat halus taw..

8. Gunakan krim mata seminimum mungkin dan berhati-hati semasa menyapunya di bahagian mata. Jika tersalah letak, cepat-cepat bersihkan dengan air suam.

9. Make sure diet daily anda includekan VITAMIN A cthnya bijirin, minyak ikan, kuning telor, sayur saderi dan hati. Jika mata anda berair, kemerah-merahan atau gatal its probably because of kekurangan sumber VITAMIN B2 yang boleh didapati dalam hati dan bijirin gandum.

10. Make sure jugak anda buang alat solekan b4 masuk tido untuk elak terkena jangkitan kuman pada bahagian akar bulu mata.

11. Ha ni penting, not only 4 our eye je taw, 4 sistem penghadaman badan pon, kite mstilah minum 6 hingga 8 gelas seehari keh.

12. N ni lagi pnting,tido kene cukop at least 7 jam..*.*zzZz..




Bagi dapatkan mata yang segar dan bersinar, lebihkan makan:

• Lobak merah, kentang dan sayuran hijau untuk mendapatkan beta keratin.
• Buah-buahan sitrus dan sayur-sayuran untuk vitamin c
• Makanan laut dan berasaskan gandum untuk zat besi
• Ikan, sayur hijau, daging tanpa lemak, kekacang dan sayur hijau untuk vitamin B
• Minyak bijirin dan avocado untuk sumber vitamin E

ok,,thats all yg i nk share..hehe>>
shingga bertemu lagi di siaran akan datang ya..majulah mata untuk melihat!!
subhanallah,,^.^ bersyukur dengan apa yg ada..alhamdlillah..=)





No comments:

APA ITU ESP ? ESP  adalah  ENERGIZING SOY PROTEIN . Sebab utama ESP tersangatlah popular dan produk yang paling laris ialah  ES...