Sunday, June 27, 2010

KUEHH KRUKK2!!

Salam… hye3.. 2day is Sunday!! Yes !! or ahad la kan.. or ari minggu la kan,,. or ari cuti n ari yg org slalu g kua jln2, shoping, wat knduri..oohh whatever!! ^_^ (n of coz arini bukan ari aku jln2 cam org len tp dok uma jela. wuwu~~fakta benar N sebenarnye>JELES TGOK ORG LEN KUO JALAN!! HU2.

Tpi its ok la geng,, aku leh handle ag prasaan kejelesan aku tu.. waawawa.. So arini I ngan akak n mak I try wat sepisis kueh yang bernama kueh gulung2, kueh gunting2..
yaa> that’s the name that I called it,, but I didn’t know what r the real name.. huh.. so juz call me kueh KRUKK2!! lgi best kan nme 2,, senang ingt,, hehe..agpon,, klw kite makan.. pehh,, bunyi die x bleh blah beb.. krukk,, krukkk,, krukk!! cayalah beb,, syokk! terbaek wok!! hee~~

Ok, so I rse nak sharing2 la ngan u all..jom2 tgok prosesnye k..

1st ,kite mstila prepare ingrediants nye kan..k catat2:

i. kulit popia(1 bungkus>setengah kilo)nak wat ckit pon leh just try2 dulu ke..tapi gerenti tak cukup kang..haa..

ii. air masak ckit,air paip pon buleh,,tp nak afdol,gne la air bersih ckit kan..at least 1 mangkuk kecik je k..

iii. bahan2 serbuk gaul:nestum+gula(blend)agak2 cukup tok gaul dengan kueh 2 nti..ikot suke ati la senang..hehe..
iv. garam secubet je k..depends pda kuantiti hasil yg kita dapat nanti k..

Ok jom wat::::>>>>>>

1. Ok 1st kite asing satu persatu kulit popiah 2 k..bese kadang2 kulit 2 melekat antara satu sama lain pas kua dari icebox kan..


2.Then kite amek kulit popia kite gulungkan die sampai hujung k..cgulung boleh je rapat2 or longgarkan sedikit..



3.Then nak dekat hujungnya kita lekatkan gune air masak tadi.. supaya gulungan tadi takkan terbukak k..



4. So ni la hasilnya bile da banyak2 kite gulung tadi k..



5.Pas 2, kite kene gunting kulit tadi serong2 k..



6.Macam ni bentuknya k.. sederhana saiznya,, ikot masing2.



7. Bile dah gunting sume jadi camni.. sementara 2 kita panaskan minyak k.



8. Then kita boleh gorengkan die sampai masak,, tpi x perlu terlalu garing,, biar dia kuning sedikit je bagi cantik k..



9.Sementara kita goreng 2,, kita boleh juga sediakan bahan2 gaulan nti k.. so kite ambil 4 sudu nestum n dua sudu gula n kita blend die sampai hancur k.



10. Apabila kita da angkat kulit yang sudah masak tadi, then kita sejukkan ia sekejap k.selepas itu,, barulah kita boleh gaulkan ia bersama bahan2 yg sudah kita blend tadi k. kalau gaul time kulit tadi panas, mungkin nestum tadi akan cair dan ia jadi x menarik la kan n x berapa sedap.. huhu..

11. Finally da siap pon!!yehaaa… jom,mkn!!



K ape tgu ag,, g wat pat,, hehe~~

No comments:

BISNES YANG BOLEH DIWARISI ZAMAN BERZAMAN πŸ’ΌπŸ‘πŸ‘©‍πŸ’» Shaklee adalah satu bisnes dan peluang kerjaya seumur hidup yang boleh diwarisi Anta...